Ta kontroll på lyden i boligen

Ta kontroll på lyden i boligen

​Behovet for å tenke på tiltak for å dempe akustikken i hus og leiligheter har økt de siste årene. Det er mange årsaker til det. 

Den typiske boligen har endret seg fra å inneholde små rom med lav takhøyde, til store rom med høy takhøyde. I tillegg består rommene ofte av harde overflater som gir skarpe lyder og dårlig romakustikk. For å få god romakustikk i en minimalistisk byggestil, er det viktig å kompensere for de negative effektene dette har på lyd og støy i boligen.

Det er i dag ingen krav til romakustikk i et boligbygg i byggeforskriftene. Det betyr ikke at det ikke er viktig å ta hensyn til det. Når du skal kjøpe ny bolig kan du ta bevisste valg for å unngå uheldig akustikk og støy hjemme.

Støy kan gi helseproblemer

Hørselen er en av våre viktigste sanser, og støy over tid kan ha negative konsekvenser for oss. Støy kan gi oss stressreaksjoner, konsentrasjonsvansker, problemer med søvnen, utbrenthet og til og med aggresjon.

Vi mennesker er gjennom evolusjonen skapt for naturlige omgivelser hvor høy etterklangstid og skarpe lyder ikke er et reelt problem. Følsomheten for støy kan derfor variere mye fra person til person. Det er derfor vanskelig å fastlegge en grenseverdi for støy som garanterer mot helseskade for alle. Det enkelte oppfatter som ubehagelig støy, reagerer andre ikke på i det hele tatt.

Å ta kontroll på lyden hjemme gir utvilsomt en mer harmonisk og frisk kropp og sjel.

Materialene i rommet avgjør akustikken

Etterklangstid er et begrep vi ofte bruker når vi snakker om god romakustikk. Med etterklangstid mener vi den tiden lyden "henger" i rommet, før den svekkes og dør ut. En etterklangstid på mellom 0,4 og 0,6 sekunder vil de fleste av oss oppfatte som et optimalt nivå for et oppholdsrom, for eksempel en stue.

Harde materialer og harde overflater gir gjerne lang etterklangstid. Det kan gi skarpe lyder. Lang etterklangstid synes mange er slitsomt, blant annet fordi det kan være vanskelig å forstå tale.

Parkett, laminat og tregulv, gipsplater, glass og fliser er eksempler på materialer som gir lang etterklangstid og bidrar til støy.

På den andre siden vil andre typer materialer absorbere lyd og gir kort etterklangstid. Eksempler på materialer som gir kort etterklangstid er tepper, gardiner og stoffmøbler. Det finnes også lydabsorberende plater som demper ekko og hjelper mot støy.

Du kan forebygge støy i boligen

Det finnes heldigvis mye du kan gjøre for å forebygge støyproblemer. Vi skiller mellom aktive og passive tiltak for å få en god lydopplevelse i hjemmet.

Aktive tiltak må planlegges godt. For de delene av hjemmet som er utsatt for slitsom støy, kan en rekke tiltak være med på gjøre bomiljøet betraktelig bedre. Lydabsorberende himling og vegger er gode og effektive tiltak mot støy. Lyddempende glass i vinduene er et annet tiltak som hjelper godt.

Mange velger lyddempende skillevegger i stedet for vanlige skillevegger. Hvis noen i familien spiller et instrument eller glad i spille høy musikk og topp kinolyd, kan ekstra lydisolering være et smart valg. Husk også å velge dører med god lyddemping. Bygningsmessige tiltak mot støy koster litt ekstra, men kan ofte være en bedre investering enn å velge for eksempel den dyreste parketten kun for utseendets skyld.

Lydplater fra Gyproc smart plassert i støysoner


Teknisk utstyr som ventilasjon og varmesystemer kan gi støy, så det er viktig at de tekniske rommene har tilstrekkelig lydskjerming. Vær også bevisst hvilke hvitevarer, kjøkkenmaskiner, vaskemaskin og tørketrommel du velger. Det kan være veldig stor forskjell på lydnivået.

Eksempler på såkalte passive tiltak for å få et enda bedre bomiljø er å plassere en veggdekorasjon med lydabsorberende effekt i rommet. Det finnes mye flott veggkunst som absorberer lyd veldig godt. Hvor og hvordan du plasserer møbler som sofa, stoler, veggseksjoner og bilder har også mye å si for akustikken og hvordan lyden oppleves.

Friske hjem 

 God akustikk er grunnleggende for å få et friskt og godt hjem. Med et Systemhus kommer du langt med løsninger som gir deg både frisk luft, nok lys og et støynivå du synes er behagelig.