Vedlikehold av trapp

Vedlikehold av trapp

Trapper er mye i bruk og utsettes daglig for slitasje og påkjenninger. Vil du at trappen skal holde seg fin over tid, må du ta vare på den. Ved riktig vedlikehold kan du forlenge trappens levetid. Følger du disse tipsene, får du beholde trappen pen lengre. 

Valg av tresort 

Allerede før trappen er på plass, er det to ting det er viktig å tenke på i forhold til vedlikehold. Det ene er valg av tresort i trinnene. Furu er et relativt mykt treslag hvor det lett kommer hakk og merker. Ved å velge en hardere tresort i trinnene – som for eksempel eik – vil trappen holde seg pen lenger.

Tenk på luftfuktigheten og temperaturen

Det andre er at tre er et levende materiale. I bolighus varierer imidlertid fuktigheten mye i løpet av året. Som et resultat av dette kan det komme små sprekker og ujevnheter. Dette er naturlig ved valg av heltre. For å redusere sannsynligheten for sprekker er det viktig å ikke ha varmekilder i umiddelbar nærhet til trappen, slik som for eksempel en varmepumpe.

Når trappen er på plass, anbefaler vi at du benytter tørre rengjøringsmetoder – gjerne en tørrmopp eller støvsuger. Ved vask er det viktig å bruke minst mulig vann. Bruk eventuelt en lett fuktig klut. La aldri vann bli liggende for å tørke i trappen.


Fordi treet utvider seg og krymper i takt med forandringer i luftfuktighet og temperatur, er det viktig å etterstramme skruene. Dette bør gjøres senest ett år etter montering.

Vår trappeleverandør Hagen har konstruert trappene slik at de naturlige bevegelsene som oppstår ikke skal synes eller påvirke trappens funksjon vesentlig. 

Lakkering av trappa

Uavhengig av om du velger en lakkert eller beiset trapp, må du lakkere på nytt når du ser at lakken begynner å bli slitt. Ved toning og lasur må dette gjøres før man begynner å slite på treverket. Manglende vedlikehold vil være vanskeligere å reparere ved toning og lasur enn ved lakkering.

En lasur er en transparent, farget olje som kan påføres i et tynt lag utenpå en malt flate.

Escalia Tokyo Ask i hvitlasur